Címlap

"Szülés után, munka nélkül" pályázati projekt

A Tribunus Jogsegélyszolgálat Közhasznú Egyesület az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében "Szülés után, munka nélkül" címmel pályázati projektet valósíthat meg a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával. Alapvetően kulturális és piaci okai vannak, hogy a magyar társadalom nem tiszteli kellőképpen a nőket. Itt-ott hallani olyan esetekről, hogy állásinterjún finoman jelzi a cég, hogy nem szívesen látna fiatal hölgyet a betöltetlen státuszba, mert potenciálisan szülhet és akkor az anyagi, szervezési nehézséget jelent az állományban tartása arra az időszakra, ameddig otthon kíván maradni a gyermekével. Azon súlyos munkaügyi jogsértés is elő szokott fordulni, hogy valakinek távollétében szüntetik meg a munkaviszonyát, vagy esetleg (egy munkaügyi per elkerülése miatt) látszólag visszaveszik, majd rövidesen mondvacsinált ürüggyel utcára teszik. A jelenségre sok szakmai konferencia, szakcikk felhívta már a figyelmet, valós védelmet ugyanakkor hatósági úton eddig nem sikerült kieszközölni. Sajnálatos, hogy az előzőek miatt a sértett célcsoport – amely egyébként társadalmi nézőpontból ugyanakkor a leghatékonyabb korszakában van munkaerő piaci aspektusból – munkanélküliként éli az életét. Egyik lehetséges kiút az lehetne, ha jobban tisztában lennének a jogaikkal, lehetőségeikkel és mernének segítséget kérni, amikor diszkriminálják őket.


Fiatal nők, általában egyedülállóak, vagy nagycsaládosak, hátrányos helyzetű- vagy halmozottan hátrányos helyzetű környezetből érkeznek. Gyermekük fiatal kora miatt nem mobilisak, szabadidejük kevés, korábban megszerzett szakmai ismereteik frissítésre, továbbképzésre szorulnak. Vidéken talán egy fokkal jobb a helyzetük, de a fővárosban nagyon elveszettnek érezhetik magukat.<?xml:namespace prefix = o /> Előfordulhat, hogy egy-egy vállalat, munkáltató is tudomást szerez a munkánkról, ekkor neki olyan jellegű tanácsot adunk, hogyan tudja a HR feladatait a jognak és erkölcsnek megfelelőn ellátni, a kisgyermekes anyákat rájuk is tekintettel alkalmazni. Az elsődleges cél az, hogy egyáltalán eljussunk valahogy a célcsoporthoz, ugyanis a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt kissé zárkózottakká is válnak az anyák (praktikusan nincs idejük), így a társadalom védőhálóján sokszor egyszerűen átesnek. Ebben segíthet a partnerszervezetünk. Ők gondoskodnak róla, hogy saját csatornáikon keresztül eljussunk hozzájuk, megismerhessék a tevékenységünket, megbízzanak bennünk és merjenek hozzánk fordulni, ha tájékozódni szeretnének, segítségre van szükségük. A projekt első szakasza tehát kommunikációs, információgyűjtő tevékenységekből áll. A második cél elérésén akkor lehet elkezdeni munkálkodni, amikor létrejött a személyes kapcsolat: hatékonyan segíthessünk a rászorulókon.


Ennek két feltétele van, a tanácsadást tartó kollégák szakmai felkészültsége és a nyújtott szolgáltatás komplexitása. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a jogi tanácsadáson (mint fő tevékenységen kívül) más, kiegészítő szakember-segítséget is felkínáljunk (szociológus, mentálhigiénés szakember).


Összegezve: a célhoz kapcsolódó tevékenység a tájékoztatás a jogokról és lehetőségekről, nehézséget jelentő élethelyzetben megoldási lehetőség keresése, peren kívüli közvetítés; a hatékony megszervezéshez és működtetéshez népszerűsíteni kell a lehetőséget és fel kell készíteni a munkatársakat a feladatra.


A pályázati projekt időtartama 21 hónap, de kis ráfordítással garantálható a továbbvitele is. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy egy fiatal nő életében többször is kliensünkké válhat és igényli, hogy folyamatosan tájékozódhasson a jogairól a megoldási lehetőségekről. Egyesületünk részben az ilyen rászorulók érdekében jött létre közép és hosszú távú stratégiát kidolgozva.