Címlap

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére egy házaspár akkor jogosult, ha2014. december 31-ét követően került sor a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ez a kedvezmény – a családi kedvezményhez hasonlóan – az igénylő összevont adóalapját csökkenti.

 

KI JOGOSULT RÁ?
 
Azok, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot és legalább egyikük esetében ez az első házasság.
 
HOL IGÉNYELHETEM?
 
A házaspár munkáltatójánál.
 
HOGYAN IGÉNYELHETEM?
 
Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltése során – a felek adóazonosító jelének feltüntetésével – meg kell jelölni, hogy: • melyikük veszi igénye • meg kívánják-e osztani.
 
A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE
 
A házastársak havonta 5 000 forinttal csökkenthetik személyi jövedelem adójukat. Ezáltal az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető.
 
MEDDIG KAPHATOM A TÁMOGATÁST?
 
Kedvezmény időtartama: 24 hónap, illetve a családi adókedvezmény folyósításának (a várandósság 3. hónapját követő) kezdetéig. Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekintetni.
 
MIT KELL MÉG TUDNOM?
 
1. AZ ELLÁTÁS MEGOSZTHATÓSÁGA A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával is érvényesíthetik.
 
2. AZ ELLÁTÁS MEGSZÜNTETÉSE
 
Nem érvényesíthető tovább a kedvezmény, ha a házasság 24 hónapon belül felbomlik, illetve automatikusan megszűnik, ha a magzat után családi adókedvezményt érvényesítenek.
 
3. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
 
Az EMMI Központi Ügyfélszolgálat „Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról“ című kiadványa és a NAV személyi jövedelemadózás rendjére vonatkozó tájékoztatása