Címlap

Egy közülünk… közös aláírásgyűjtés!

Alakítsuk együtt kontinensünk jövőjét! Aláírásoddal járulj hozzá te is, hogy az Európai Unióban a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog! Az Európai Unióban a Lisszaboni Szerződés nyomán 2012. április 1-jén nyílt meg annak a lehetősége, hogy legalább 7 tagállamból érkező uniós állampolgár jogszabályjavaslatot kezdeményezzen az EU hatáskörébe tartozó ügyekben. Ezt nevezzük Európai Polgári Kezdeményezésnek.

Az EU történetében az első ilyen kezdeményezés az Egy közülünk…, melyet 21 tagállamból érkező állampolgár indított el a lehetőség megnyílását követő első napon, s olyan alapvető jogot támogat, mint az élethez való jog. Az európai államokban nincs konszenzus arról, hogy mikor kezdődik az emberi élet. Ennek relativizálása súlyos következményekkel jár az európai társadalmak számára, és a kezdeményezés a problémát a gyökerénél ragadja meg, azáltal, hogy a fogantatással meghatározza az emberi élet kezdetét.

A kezdeményezést az Európai Bizottság a lehetőség megnyílása után bő egy hónappal, 2012. május 11-én regisztrálta. A regisztrációt követően 1 év áll a szervezők rendelkezésére, hogy összegyűjtsenek legalább 1 millió támogató aláírást európai szinten. A hazai kezdeményező, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület ezért felkérte az IKSZ-et is arra, hogy segítsük összegyűjteni az aláírásokat.

Ezért felhívjuk figyelmetek arra, hogy az IKSZ is megkezdi az aláírásgyűjtést. Számos programon találkozhattok majd az aláíró ívekkel, ahol lehetőségetek nyílik aláírásotokkal támogatni a kezdeményezést. Az aláíró ívet minden 18. életévét betöltött uniós állampolgár egyetlen egyszer aláírhat. Ehhez rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal VAGY útlevéllel VAGY személyi számmal.Az Egy közülünk Európai Polgári Kezdeményezésről további részleteket a www.egykozulunk.hu weboldalon olvashattok!

Az Európai Polgári Kezdeményezés a polgárok alulról szerveződő civil akciója. Európa szerte önkéntesek, szülők, nagyszülők, fiatalok és idősek szervezik a gyűjtést. Magyarországon is számos civil szervezet csatlakozott már az aláírásgyűjtéshez.

Mutassuk meg, hogy mi is képesek vagyunk tenni Európa jövőjének közös ügyéért!