Címlap

Újabb egyeztetést tartottak az otthonszülés jogi szabályozásáról

Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.


Az egyeztetés elején Szócska Miklós azt mondta: a kormányzat célja a fenntartható társadalom megerősítése. Fontos, hogy a szülés vonzó élmény legyen, ne legyen visszatartó erő az anyagi szempont vagy a rideg intézményi környezet, vagyis ki tudjon bontakozni a gyermekvállalási kedv. Mint mondta, mindannyian egyetértenek abban, hogy az anya szabadon választhassa meg, hogy hol akar szülni, azonban a legfontosabb az ő és a gyermeke biztonsága.


A tárgyaláson a korábban kiosztott jogszabálytervezetet véleményezték a jelenlévők. A tervezet szerint az intézeten kívüli szülészeti ellátás az az egészségügyi szolgáltatás, amelynek keretében a várandós nő a szülészeti ellátást előzetes választása alapján, előre tervezett módon, egészségügyi intézményen kívül veszi igénybe.


Az intézeten kívüli ellátást az e tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat. Az ellátás csak olyan helyen történhet, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és gyereke szükség esetén a háttérkórházba szállítható. Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és az azt kizáró tényezőket is a rendelet szabályozza majd.


A dokumentumba már belefoglalták azokat a javaslatokat, amelyeket a szervezetek korábbi ülésükön javasoltak, mégis sok - apró részletekbe menő - megállapítást tettek a felek. Többen szerették volna, ha a képzési feltételeket és a szakmai kollégiumok kérdését is rendeznék. Szócska Miklós szerint erre is sor kerül majd, de nem ebben a rendeletben. Arról is vita alakult ki, hogy kik vegyenek részt a szülést megelőző terhesgondozásban. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy a kérdést mihamarabb megnyugtatóan rendezni kell és abban is, hogy ez a tervezet a legjobb, ami ideáig készült. Abban is egyetértettek, hogy a jogszabályt 1-2 éven belül felül kell vizsgálni.


Az államtitkár szerette volna, ha még pénteken megegyeznek a szervezetekkel, de erre nem került sor. Ezért a jövő héten újabb egyeztetést tartanak, de már csak szűkebb körben, az érintettek egy-egy képviselőjével.